unfiform

Defensie Nieuws

Nieuwsberichten op Defensie.nl
  1. Het Amerikaanse leger verhoogt de mobiliteit van haar eenheden in Europa met ‘dynamische stallings- en onderhoudslocaties’. Daarmee reageren de Amerikanen op de onvoorspelbare situatie aan de oostgrens van het NAVO-grondgebied. Ook Nederland speelt een rol bij het verhogen van die Amerikaanse mobiliteit, want de zogenoemde Army Prepositioned Stocks Eygelshoven wordt groter.
  2. De leiders van de 29 NAVO-bondgenoten en toekomstig bondgenoot Noord-Macedonië  kwamen gisteren en vandaag in Londen bijeen voor de 70e verjaardag van de militaire verdragsorganisatie. Discussies over de levensvatbaarheid en de onevenredige lastenverdeling binnen het bondgenootschap domineerden recent het nieuws. Toch is er volgens minister-president Mark Rutte reden voor feest.
  3. Duitsland en Nederland zijn bezig hun krijgsmachten digitaal verregaand te integreren. Om militairen in het veld beter te laten samenwerken , richtten de 2 krijgsmachten eerder de organisatie TEN (tactical edge networking) op. Vandaag ervoeren de 2 staatssecretarissen vanuit een CV90-pantserinfanterievoertuig op oefenterrein De Vlasakkers hoe ver de digitale samenwerking is gevorderd.
  4. Een NH90-maritieme gevechtshelikopter van het Defensie Helikopter Commando heeft geholpen bij de aanhouding van een gewapende man. Dat gebeurde bij de Britse havenstad Falmouth. De heli was voor een internationale oefening in het Zuid-Engelse Culdrose. Een overzicht van Defensieoperaties van woensdag 27 november tot en met dinsdag 3 december.
  5. Zr. Ms. Pelikaan is vanuit het Caribisch gebied teruggekeerd naar Nederland voor groot onderhoud. Dat gebeurt voor het eerst sinds de indienststelling in 2006.
  6. Duikers van de Koninklijke Marine hebben 2 lichamen gevonden in de gezonken garnalenkotter Lummetje uit Urk. De stoffelijke overschotten zijn nog niet geïdentificeerd. Waarschijnlijk gaat het om beide vissers die sinds donderdag werden vermist nadat hun schip verging.
  7. “De Invictus Games vraagt wéér het uiterste van jullie, zoals jullie als militair gewend waren. Jullie zijn onoverwinnelijk, jullie zijn Invictus.” Dat zei plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal Onno Eichelsheim vanmorgen bij de presentatie van de nationale ploeg voor de Invictus Games.
  8. Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. De Ruyter vertrekt in januari naar de Golfregio. Het schip neemt daar tot juni deel aan een Europese maritieme missie. Het doel is het versterken van de veiligheid in het onrustige gebied. De ministerraad stemde vandaag in met deze deelname. Ook werden bijdragen aan andere missies besproken.
  9. De krijgsmacht heeft met luitenant-generaal der mariniers Frank van Sprang een nieuwe inspecteur-generaal. Hij nam gisteren in Hilversum de functie over van luitenant-generaal Hans van Griensven.
  10. “Samenwerking met bondgenoten, partners en bedrijfsleven helpt ons een antwoord te hebben op de toegenomen dreigingen in de wereld. Het is daarbij belangrijk om in te spelen op nieuwe ontwikkelingen.” Dat was de boodschap van staatssecretaris Barbara Visser aan bezoekers van de 31e beurs van de Stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV).
NAAR BOVEN
NAAR BENEDEN
Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Meer informatie Accepteren Weigeren