Defensie Nieuws

Nieuwsberichten op Defensie.nl
  1. De ambassadeurs van de VS, het Verenigd Koninkrijk en Polen maakten gisteren een tandemsprong ter ere van de militairen die in 1944 streden tijdens Market Garden. Ook burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem en de 98-jarige Amerikaanse veteraan Thomas M. Rice sprongen boven het historische luchtlandingsterrein in het Gelderse Groesbeek.
  2. Een E-One Titan Crashtender van Vliegbasis Gilze-Rijen is vanmorgen vroeg uitgerukt. Het voertuig assisteert op verzoek van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant bij het blussen van een zeer grote brand op het industrieterrein Kraaiven in Tilburg.
  3. De inzet van noodhulp door Nederlandse, Franse en Duitse militairen aan de Bahama's wordt afgerond. De eilandengroep gaat 10 dagen na de eerste hulp verder met de wederopbouw. Gisteren is vanwege verslechterende weersomstandigheden begonnen met het versneld terughalen van militairen en middelen naar Zr. Ms. Johan de Witt.
  4. Militairen van de Koninklijke Marechaussee gingen gisteren op patrouille met de lokale autoriteiten van Abaco. Zo staan ze de politie van het door natuurgeweld geteisterde eiland bij.
  5. Honderden Nederlandse militairen arriveerden aan boord van Zr. Ms Snellius en Zr. Ms. Johan de Witt op de Bahama’s. Zij verleenden noodhulp na de passage van orkaan Dorian. Per helikopter werden direct militairen afgezet bij een ziekenhuis en de haven op het eiland Abaco. Zij stemden met lokale autoriteiten en internationale hulporganisaties af waar de nood het hoogst was. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 11 september tot en met 17 september.
  6. Generaal-majoor der mariniers  Frank van Sprang wordt met ingang van 28 november de nieuwe Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, tevens Inspecteur der veteranen en Inspecteur der reservisten. Hij volgt luitenant-generaal Hans van Griensven op en krijgt de rang van luitenant-generaal. De functie-overdracht is op 28 november 2019.
  7. In 2020 gaat Defensie door met het herstellen en moderniseren van de krijgsmacht. Sinds het begrotingsdieptepunt in 2014 heeft Defensie in 2020 iets meer dan € 3 miljard extra te besteden. Het budget van Defensie komt daarmee op € 11,035 miljard.
  8. “Vuur!” Het is 13.00 uur en het koninklijk paar verlaat Paleis Noordeinde. Vanaf dat moment klinkt elke minuut een harde knal op het Malieveld in Den Haag. De saluutschoten zijn onderdeel van het grootschalige ceremonieel dat Defensie vandaag met ruim 2.300 militairen op de mat legt. Het is Prinsjesdag 2019.
  9. Een stijlvolle jurk gemaakt van een patchwork van stukjes uniform van de 4 krijgsmachtdelen. Prinsjesdag is bij uitstek de gelegenheid om in een bijzondere creatie voor de dag te komen. En dat is precies wat minister Ank Bijleveld-Bijleveld vandaag doet met haar modestatement.
  10. Bij een groot aantal wedstrijden uit de Eredivisie zaten dit weekend Nederlandse veteranen op de tribune. Zij maakten gebruik van 500 gratis kaartjes. Die waren beschikbaar gesteld door de hoofdsponsors van de Eredivisieclubs. Met deze actie vroegen die aandacht voor Invictus Games 2020 in Den Haag.