Defensie Nieuws

Nieuwsberichten op Defensie.nl
  1. Een contract voor het nieuwe bevoorradingsschip Zr.Ms. Den Helder betekent dat meer dan 100 (voornamelijk) Nederlandse bedrijven aan de slag kunnen. Vice-admiraal Arie Jan de Waard plaatste in Den Helder namens Defensie zijn handtekening op het document. CEO Arnout Damen deed dat namens Damen Shipyards. Als alles volgens plan verloopt levert het familiebedrijf het Combat Support Ship het 2e kwartaal van 2024 op. Een jaar later is het dan operationeel inzetbaar.
  2. Op de NAVO-basis in Mazar-e-Sharif zijn voor de bouw van Kamp Kevin de 1e containers aangekomen. Ze dienen straks als werkplek en legering voor het Special Operations Advisory Team (SOAT), dat een Afghaanse speciale politie-eenheid traint. Een overzicht van Defensie-operaties in de week van 12 tot en met 18 februari.
  3. Het project Grensverleggende IT (GrIT) is grondig herzien. Dat gebeurde naar aanleiding van het 3e advies van het Bureau ICT-toetsing (BIT) van afgelopen zomer. In de afgelopen maanden zijn 2 scenario’s uitgewerkt, die de afgelopen tijd door een externe partij zijn gevalideerd. Dat heeft staatssecretaris Barbara Visser gisteren aan de Tweede Kamer laten weten.
  4. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) doet onderzoek naar het verleden van mogelijke blootstelling aan chroom-6 op Defensielocaties. Het gaat om alle Defensielocaties met uitzondering van de POMS-locaties (prepositioned organizational materiel storage-locaties). De POMS onderzocht het RIVM eerder al. Het RIVM roept (oud-)medewerkers van niet-POMS-locaties op om de online vragenlijst in te vullen die bij het onderzoek hoort.
  5. F-16’s trainen deze week boven de Marnewaard het geven van luchtsteun om grondtroepen te beschermen. Dit zogenoemde Close Air Support kan van levensbelang zijn in missiegebieden als militairen bijvoorbeeld onder vuur komen te liggen. De oefeningen zijn ’s middags tussen 15.00 en 22.00 uur.
  6. Rondom het onderwerp transparantie burgerslachtoffers zijn verschillende Wob-verzoeken ingediend. Die kwamen binnen bij de ministeries van Algemene Zaken, Defensie, Buitenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid.
  7. De mariniers verhuizen, als het aan Defensie ligt, niet naar Vlissingen. In plaats daarvan wordt gedacht aan een nieuwe kazerne op Kamp Nieuw Milligen bij Apeldoorn. Dat staat in het voorgenomen besluit dat het kabinet vandaag nam. Daarin stelt het kabinet ook dat Zeeland in dat geval op rechtvaardig moet worden gecompenseerd.
  8. In 2019 heeft de Hoge Raad geoordeeld dat de staat onrechtmatig heeft gehandeld ten aanzien van een groep van ongeveer 350 mannelijke vluchtelingen die zich op 13 juli 1995 op de compound bevonden. De mannen zijn vervolgens elders, en buiten het zicht van Dutchbat, vermoord door de Bosnisch-Servische strijdkrachten. Nederland betreurt het verloop van deze tragische gebeurtenissen.
  9. Op de kop af 75 jaar geleden, klinkt opnieuw motorgeronk in de lucht. Het is half 2 in de nacht, ruim 3 uur na het eerste bombardement op Dresden. Een armada van 529 Lancasters nadert de stad voor een 2e, nog zwaardere aanval. 4 Nederlanders zijn van de partij, in de lucht én op de grond. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) vertelt aan de hand van uniek materiaal hun verhaal.
  10. Nog even en er ligt een civiel schip met een civiele bemanning in de Helderse marinehaven. Deze vreemde eend in de bijt wordt tijdelijk ingehuurd als uitbreiding van de mijnenbestrijdingsvloot. Er komen ook militairen aan boord en het vaartuig fungeert zo ook als ‘proefschip’ voor een nieuwe manier van opereren. Vandaag werden de handtekeningen geplaatst op het 5-jarig leasecontract van de Geosea.

klik voor feedback
OSenseO-Sense